Recepty
Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří
vyšlo 10.3.2013 | Recepty
Kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu, měl by do svého jídelníčku zařadit kuskus – potravinu, která dokáže dokonale nahradit tradiční a kaloricky vydatné přílohy. Kuskus by tak neměl chybět v kuchyni všech, kdo dosud marně bojují s nadbytečnými kily. A hlavní výhoda kuskusu? Nevaří se! Zalijete jej vodou a je to!
Těstoviny a jejich domácí výroba
vyšlo 3.3.2013 | Recepty
Máte rádi těstoviny, ale už vás nebaví vařit pořád dokola jen klasická kolínka, špagety nebo vřetena? Nebojte se být kreativní a naservírujte rodině třeba panzerotti či pappardelle. Jestliže dáváte přednost domácím těstovinám, tak směle do toho. S pomocí moderních robotů snadno vyrobíte takové těstoviny, za které by se nemuseli stydět ani v italské restauraci.
Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka
vyšlo 16.2.2013
Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.
Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám
vyšlo 9.2.2013 | Recepty
Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.
Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád
vyšlo 19.1.2013 | Recepty
I v našich obchodech můžeme dnes již běžně narazit na pravděpodobně největší citrusový plod. Je jím pomelo dorůstající do váhy až 5 kilogramů. Pochutnat si můžeme, jak na syrovém pomelu, které je plné vitamínů, tak jej můžeme využít i při přípravě pokrmů. Dužina se nejčastěji přidává do salátů či dezertů a kůra je využitelná třeba pro výrobu marmelády.
Sváteční Štěpánská hostina
vyšlo 23.12.2012 | Recepty
Vánoce jsou svátky hojnosti a tak k nim odjakživa patří velké množství jídla. Hlavní hostinou je samozřejmě štědrovečerní večeře, tím však veškeré vánoční hodování nekončí. Také následující dva sváteční dny se nesou ve znamení dobrého jídla a pití. Na sv. Štěpána se obvykle podává pečená husa nebo kachna, ale možné jsou i pokrmy z jiných druhů masa.
Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj
vyšlo 22.12.2012 | Recepty
Na štědrovečerní hostinu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem se řada z nás celý rok velmi těší. Pokud však patříte k těm, kteří mají této klasiky až nad hlavu, nebojte se vyzkoušet i jinou alternativu, vždyť kapr se dá připravit na mnoho způsobů. Pak jsou i tací, kterým kapr nechutná vůbec – ti si mohou vychutnat lososa, tuňáka nebo i vepřový řízek.
Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví
vyšlo 18.11.2012 | Recepty
Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Ale abychom si vychutnali tento lahodný hřejivý nápoj, nemusíme čekat až do Vánoc, skvěle s ním zaženeme zimu či nachlazení už teď. Kromě klasického svařáku z červeného vína můžete vyzkoušet i různé další jeho chutné varianty, například svařák s medem, grepem, jahodami nebo křížalou.
Upečte si doma pravý valašský frgál
vyšlo 14.10.2012 | Recepty
Jednou z nejtypičtějších kulinářských specialit Valašska je sladký koláč z kynutého těsta nazývaný frgál. Nechybí na žádné svatbě, rodinné oslavě ani na dalších významných událostech, přitom původně se jednalo o nepovedený koláč. Dnes se tato specialita, jejíž historie sahá do 1. poloviny 19. století snaží získat ochrannou známku Evropské unie.
Burrito - mexická pochoutka mnoha variací
vyšlo 23.9.2012 | Recepty
Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
vyšlo 24.8.2012 | Kuchyně - Kuchyňské vybavení
Věděli jste, že existuje loupač hrášku, odstraňovač stopek z jahod, kráječ ananasu nebo speciální mlýnek na bylinky? Možná si ťukáte na čelo, ale až tyto kuchyňské zlepšováky poznáte a vyzkoušíte, možná si budete říkat: „Jak jsme bez nich doposud mohli žít?“.
Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
vyšlo 20.8.2012 | Recepty
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.
Osvěžte se v létě variacemi známých drinků
vyšlo 11.8.2012 | Recepty
Žádná letní párty se neobejde bez originálních míchaných drinků, které jsou především v parných dnech vítaným osvěžením. Snad každý dnes už zná mojito, které se připravuje z bílého rumu, limetkové šťávy a máty. Vyzkoušeli jste ale třeba už ostružinové mojito nebo mangový fresh? Uvidíte, že jejich příprava není nijak náročná.
Vaření v mikrovlnné troubě
vyšlo 29.7.2012 | Recepty
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
vyšlo 26.7.2012 | Kuchyně - Kuchyňské vybavení
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
vyšlo 21.7.2012 | Kuchyně - Kuchyňské vybavení
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Thajská kuchyně
vyšlo 8.7.2012 | Recepty
Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.